Wat brengt vrijmetselarij jou?

“Als we binnen in ons zelf niet geloven in dat diepgewortelde gevoel dat er iets hogers is dan onszelf, zullen we nooit de kracht vinden om in iets hogers te evolueren” - Broeder Dr. Rudolf Steiner

Een van de veel gestelde vragen is: “wat brengt vrijmetselarij mij”?

Het probleem bij beantwoording van deze vraag is dat het verschilt per situatie, per cultuur en per tijdvak. Het nadeel van de vrijmetselarij is dat de kernwaarden niet veranderen, tegelijkertijd is het voordeel van de vrijmetselarij dat de kernwaarden niet veranderen.

De eenvoudige concepten en doelen van de vrijmetselarij zijn vandaag de dag nog net zo relevant voor jou als in de tijd van onze grootouders, of zelfs tweehonderd jaar geleden. Je zou zelfs kunnen stellen dat ze vandaag de dag harder nodig zijn dan ooit tevoren:

  • Goede mannen beter maken. Vrijmetselarij is nooit bedoeld als een hulporganisatie voor “gevallen mannen” op zoek naar verlossing. Het redt je ziel niet, verlost je niet van verslavingen, zet geen dwalende echtgenoten op het rechte pad, en maakt van dieven geen eerlijke mensen. Gek genoeg zijn de regels van de vrijmetselarij juist ontworpen om zulke mensen buiten te houden. Vrijmetselarij heeft altijd behoorlijk strikte standaarden en gedragscodes gehad voor leden en geïnteresseerden.
  • Bouwt zelfvertrouwen. In een loge bouw je een vertrouwensband op met een kleine groep mannen vanuit allerlei delen van de samenleving. Je leert ze kennen op een individuele en directe basis. Zij verwachten dezelfde steun van jou die zij jou bieden. Elk vanuit een eigen achtergrond en opleiding. Door samen rituelen uit te voeren en zelfstandig taken uit te voeren of zelf openbaar te spreken binnen deze groep bouw je zelfvertrouwen op, binnen een beschermde groep die samen beschikt over vele jaren levenservaring en onderwijs.
  • Broederliefde. De kracht van vrijmetselarij is dat door gezamenlijke ervaringen mannen uit allerlei delen van de samenleving en de wereld verbonden worden. Mannen die elkaar anders niet tegen zouden komen worden samengebracht, waarbij vrijmetselarij dwars door sociale, economische, raciale, religieuze en politieke grenzen heen gaat.
  • Hulp bieden. Vrijmetselarij stimuleert haar leden om zelf verantwoording te nemen in de maatschappij. Het inspireert vrijmetselaars om vrijwilliger te worden, te doneren en actief te worden in hun omgeving. Zodra een vrijmetselaar in de problemen komt zal hij direct merken dat zijn loge voor hem klaar staat.
  • Zoeken naar waarheid. Loges zijn geen kerken of religieuze instellingen en ook geen alternatief hiervoor. Geen enkele vrijmetselaar zal je vertellen wat de waarheid is. Bijeenkomsten in loges zijn geen vervanging voor een eigen spirituele zoektocht. Wat vrijmetselarij wel doet is elk lid de instrumenten bieden en aanspreken op zelfonderzoek. Je wordt gestimuleerd om eens echt in die spiegel te kijken.
  • Tijdloze principes bieden. De principes van vrijmetselarij zijn eenvoudig. Het zijn de basisprincipes die los van culturele, politieke en andere verschillen in elke maatschappij en gemeenschap van belang zijn en waar waarde aan gehecht wordt. Teruggebracht naar de basis biedt vrijmetselarij mannen een veilige omgeving waar zij even kunnen ontsnappen aan de wereld daarbuiten, met strikte regels om de onderwerpen die de meeste conflicten opleveren buiten de deur te houden.
  • Deel van een eeuwenoude keten. Als vrijmetselaar ben je onderdeel van een eeuwenoud gezelschap dat maatschappelijke veranderingen, oorlogen, en revoluties heeft doorstaan. Dat vergt niet alleen doorzettingsvermogen, maar zegt ook iets over de boodschap die het heeft.

Door de eeuwen heen heeft de vrijmetselarij zich altijd aangepast aan de wensen en modes van de tijd, terwijl het toch in staat is geweest om het eigen karakter, vorm en filosofie te behouden. Uiteindelijk is wat je uit vrijmetselarij haalt afhankelijk van wat je er in stopt.

Hoe relevant is dat voor jou?

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Loge Sint Jan

Log in with your credentials

Forgot your details?